Om mig

Frank Forsman

Någon sorts målare

title-line

Jag har ställt ut både i Sverige och USA. Gicleeprints i begränsad upplaga finns på utvalda tavlor.
Att börja måla var för mig ingen självklarhet, skapande och kreativitet har alltid funnits där, men då främst genom musik. Min släkt är lika undrande som mig hur det kunde bli så då jag knappt målade alls som barn. Jag var mer fascinerad av livet som konstnär, hur dom levde, och då speciellt våra verksamma konstnärer i sekelskiftet 1800-1900. Jag är en historienörd och slukade massor av litteratur om den tiden.

I mitten på -90 talet gick jag iaf en kurs i akvarell för att testa mina vingar. Helt ärligt så sög jag och min konstnärliga ådra fick inte det utlopp jag hade önskat och hoppats på. Jag förstod aldrig akvarellens väsen, men gav ändå inte upp utan gick flera kurser i samma medium med samma resultat, och kände mig nog ganska misslyckad utan att ge nåt annat medium en chans.

Av en händelse så ramlade jag över Akrylen då jag snickrade några träskulpturer som jag tänkte hänga på väggen. Jag köpte några små provburkar akrylfärg på Rusta, och satte igång att färglägga träskulpturerna. Jag testade mig fram, och märkte att det blev häftiga mönster när jag spädde ut färgen med vatten, och att dom transparenta lagren gjorde att jag fick ett fint djup. Jag började fundera på om jag kunde överföra det här på duk, sagt och gjort så köpte jag några billiga canvasdukar på Biltema och började testa. Jag postade lite bilder i en grupp på Facebook, och fick väldigt bra respons, det sporrade mig till att fortsätta, och för första gången så föll bitarna på plats vad gäller att måla. Akvarellen var för bakvänd, och krånglig för mig, jag förstod den aldrig och min respekt för dom som förstår akvarellens väsen är idag väldigt stor. Med all fin feedback i ryggen ökade mitt mod, och det blev som ett “gift” för mig att måla. Jag testade mig fram och experimenterade massor för att få liv i målningarna, samtidigt var det en stor utmaning för mig att visa upp vad jag gjort för andra då jag konstant tvivlade på att det var bra nog. Den fina feedbacken fortsatte, och det är nog helt ärligt tack vare den som jag fortsatte då mina egna tvivel hela tiden fanns, och fortfarande finns där.

Tillslut vågade jag mig på att gå med i större internationella konstgrupper i sociala medier, och även att posta. Responsen blev överväldigande, och det hörde av sig folk från bl a USA ang att köpa. En dag damp det ner ett meddelande från Tamie Odom som ägde ett galleri i Texas, hon hade sett en bild av mig i sociala medier och blev nyfiken. Hon bad om att få se mer av vad jag målat, och vi bestämde att jag skulle skicka dit lite av vad jag gjort. Utan att egentligen känna mig mogen uppgiften slängde jag mig på “tåget” och gav mig ut i det okända. Jag brukar kalla henne “My lifechanger”, då hon trodde på mig, lilla jag från från Sverige som precis upptäckt att måla kan faktiskt vara riktigt kul, och där jag nånstans även hittat ett eget sätt att uttrycka mig på. Jag har nu haft tavlor på plats i Texas sen sommaren 2016, min tacksamhet för Tamie och att hon vågade tro på mig är stor.

Som jag ser det började min konstnärliga bana en sommardag på altanen målandes några fiskar på en MDF-skiva (tror det var 2014). Akrylen var nyckeln till “låset” som inte akvarellen kunde öppna. Utan den respons jag fått, och utan dom som trott och tyckt det jag gjort är bra, en förstående och supportande familj som sett mellan fingrarna att det tidvis varit färg i hela hemmet hade nog drömmen stannat på altanen och dom där fiskarna, men att jag fick modet gjorde att resan fortsatte. Ett stort tack till alla som på ett eller annat sätt inspirerat och bidragit, ni finns alla där, ingen nämnd ingen glömd.

Konstnär vet jag inte, men nån sorts målare är jag nog iaf/ Frank Forsman

Tamie Odom
“Frank brings a fresh perspective to a sometimes tired art scene. His mixed media works show a depth and feeling which pulls the viewer into the piece. So much meaning there.”  Tamie Odom ägare och kurator Sparrows Gallery. https://www.sparrowsgallery.com/

Om mig

Namn: Frank Forsman

Född:  1968

Bor: Västerås/Sverige

Konstutbildningar: Kurser i akvarell, mixed media, akryl och porträttmålning för Marie Hektor och Åza Mårtensson. Privat undervisning i teckning för Felicia Forte.

Utställningar

Pågående

 

Kommande 

2020 (Juli) Galleri Kosmos Vadstena

Tidigare utställningar

1996 Elevutställning Västerås

2015 (nov) Skiljebobiblioteket Västerås

2016 (jan) Västerås stadsbibliotek

2016 (from juni och pågående) Sparrows Gallery Texas/USA

2016 (dec) Culturen Västerås

2017 (jan) Galleri My Art Factory Norrköping

2018 (apr) Konstrundan på Galleri Himmelriket Västerås

2018 (okt) Västerås Stadsbibliotek

2019 (april) Samlingsutställning “Försmak” Galleri The Nut House Upplands Väsby

2019 (maj) Separatutställning Galleri The Nut House Upplands Väsby

2019 (jun-aug) Sommarutställning Galleri Himmelriket Västerås

2019 (12 okt) “From Sweden with love” Sparrows Gallery Texas/ USA

2019 (dec,jan 2020) Antagen till Katrineholm konstsalongs jurybedömda vintersalong (konstverk sålt)

Kontakt

Västerås/ Sverige

0723134565

picturesbyfrank@gmail.com